Feestelijke aankomst Bietentocht in Dinteloord

De traditionele Bietentocht krijgt dit jaar een extra feestelijke afsluiting. Op donderdag 27 oktober meren de platbodems ’s middags aan in de Dinteloordse jachthaven Waterkant. Vanwege het jubileumjaar 2022, dat in de hele gemeente Steenbergen  op allerlei manieren wordt gevierd, is een feestelijk programma opgesteld.

Foto: Rian Verweijmeren

Al heel wat jaren is het vervoeren van suikerbieten van de boer naar de fabriek symbolisch in ere hersteld met de Bietentocht. Verdeeld over een aantal dagen levert dat ook voor toeschouwers mooie momenten op. Op zondagochtend 23 oktober is het zonder meer de moeite waard om te gaan kijken naar hoe paarden de klassieke platbodems Steenbergen binnentrekken. De schippers en bemanning worden daar dan opgewacht door de burgemeester. Maar dit jaar is er meer te beleven, en wel in Dinteloord.

Feest in jachthaven Dinteloord

De laatste dag van de tocht eindigt in de jachthaven van Dinteloord. Daar komen de schepen in het begin van donderdagmiddag 27 oktober aan en vanwege jubileumjaar 2022 wordt er een extra feestelijke middag van gemaakt. Iedereen is van harte welkom, bij het programma dat duurt van 14.00 tot 18.00 uur. Het is een indrukwekkend zicht als de boten bij Jachthaven Waterkant aanmeren en dat is op zich al de moeite waard maar er is veel meer te doen. Museumboot Terra Nova ligt er ook en is te bezoeken. Er zijn op de kade live optredens met onder meer zeemansliederen en een heel bijzondere DJ draait er bakelieten 78 toeren platen, met de hits van ooit.

Stap in een oude Engelse bus

Er is tevens aan de inwendige mens gedacht want er komen foodtrucks, waaronder een palingroker. En voor kinderen zijn meerdere spellen en activiteiten bedacht die met suikerbieten te maken hebben. Parkeren is bij de jachthaven niet mogelijk maar ook daar is iets leuks op gevonden. Wie niet op de fiets of te voet kan komen stapt in de oude Engelse Bedford bus die als pendeldienst heen en weer rijdt tussen de jachthaven, de voormalige bushalte naast het Raadhuisplein en de parkeerplaats van sportpark Molenkreek. Daar kunnen bezoekers buiten Dinteloord hun auto kwijt en vanaf hier worden ze heen en weer gereden naar de festiviteiten.

Bietenkunst

De middag wordt afgesloten met een prijsuitreiking. Aan boord hebben de deelnemers van de vaartocht kunstwerken kunnen maken van suikerbieten. Die middag worden de creaties beoordeeld en maakt burgemeester Ruud van den Belt de uitslag bekend.

Deel deze pagina

Niets missen?

Wil jij graag op de hoogte blijven van de feestactiviteiten? Schrijf je dan in voor de Jubileumnieuwsbrief! Deze zullen we regelmatig versturen om je alles te vertellen over aankomende activiteiten. Zo weet je zeker dat je niets mist!