Klassieke auto’s en Steenbergs erfgoed, een logische combinatie

De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club is, zo stellen ze het zelf op hun website; “een club voor autoliefhebbers die plezier beleven aan autorijden.” Peter Staal is al tien jaar directeur van de KNAC. “Wij komen op voor plezier in autorijden”, legt hij uit. “En we kijken daarbij zowel naar de toekomst als naar vroeger.” Wat hem betreft is de combinatie van die doelstellingen en een Steenbergs jubileumjaar een hele logische. Hij licht het graag eens nader toe.

Peter Staal (in het midden op de foto, gekleed in het blauw): “Wij komen op voor plezier in autorijden.”

De KNAC is een zeer veelzijdige organisatie en heeft veel te bieden, zeker voor eigenaren van klassieke voertuigen. Van verzekeringen die gericht zijn op het behoud van je kostbare bezit tot gespecialiseerde pechhulp, en van het opkomen voor belangen van de liefhebbers tot zeer uiteenlopende activiteiten.

Oog voor de toekomst

KNAC-leden houden van de techniek, de romantiek en unieke uitstraling die oldtimers met zich meebrengen. Daarnaast is er volgens Peter tevens een serieus deel van de leden uiterst geïnteresseerd in nieuwe en duurzame ontwikkelingen. De club biedt zelfs masterclasses aan die zaken als energietransitie en milieubesparende nieuwe brandstoffen behandelen. Als in 2023 het 125-jarig bestaan gevierd wordt, is de kick-off een symposium over de toekomst van autorijden. De insteek is om het blijven rijden in dat erfgoed -want zo worden de klassieke voertuigen gezien- te borgen.

Opkomen voor de liefhebbers

De KNAC is tevens een echte belangenbehartiger voor de autoliefhebbers. Peter geeft een voorbeeld: “Recent kwam uit de Tweede Kamer het voorstel om de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor klassieke auto’s te schrappen, om daar andere dingen mee te financieren. Dan komen wij in het verweer.” Er is samen met nog wat organisaties een brief naar de staatssecretaris gestuurd die uitlegt waarom dit geen goed idee is en de Kamerleden hebben een stemadvies gekregen. Met succes, voorlopig blijft de vrijstelling intact. Zo is ook geregeld dat klassieke auto’s toch milieuzones in mogen.

Erfgoed in ere houden

Op 16 april 2022 trok tijdens de Vestingstedenroute een indrukwekkende stoet klassiekers door Steenbergen.

Een doelstelling van de KNAC is eveneens om te zorgen dat het rijdende erfgoed zichtbaar is en blijft, ook op de weg. En voor veel leden is het van een serieuze meerwaarde als ze dan met hun klassieker door een mooie omgeving rijden. Het zijn veelal levensgenieters in zo’n oldtimer, die graag toeren door fraaie natuur en langs tot de verbeelding sprekende historie. “Zoals bij een oude vestingplaats als Steenbergen”, aldus de directeur. Daarom is er ook al even een samenwerking met de Vereniging Nederlandse Vestingsteden (VNV). Samen worden onder meer routes uitgezet voor leden en activiteiten opgepakt. Zo hebben de twee organisaties besloten in gezamenlijkheid het Steenbergse jubileumjaar te ondersteunen. Ze delen immers de liefde voor erfgoed en herkennen zich in wat er te beleven is en was.

Logische keuze

Peter noemt het oog hebben voor “de andere mooie dingen van het leven”, en dan is het best een logische keuze. Met de connectie zoeken tussen klassieke auto’s en stenen erfgoed kun je elkaar versterken, vat hij samen. “Door die mooie vestingsteden in een route met elkaar te verbinden maken we een linie zichtbaar. Eigenlijk een hele voor de hand liggende combinatie.”

Deel deze pagina

Niets missen?

Wil jij graag op de hoogte blijven van de feestactiviteiten? Schrijf je dan in voor de Jubileumnieuwsbrief! Deze zullen we regelmatig versturen om je alles te vertellen over aankomende activiteiten. Zo weet je zeker dat je niets mist!