Speciale herdenkingsdag op zondag 6 november

De Stichting Bevrijdingsmonument Welberg organiseert in ons jubileumjaar een speciaal programma rondom haar jaarlijkse herdenking op de eerste zondag van november. Juist in een feestelijk jaar als 2022 is het belangrijk om stil te staan bij onze vrijheid.

 

Seminar

Het programma begint om 13.00 uur in het gemeentehuis met een seminar over herdenken in historisch perspectief, met alle ontwikkelingen en veranderingen die zich in de loop der jaren hebben voorgedaan. Het overkoepelende thema van het seminar is “Verbinden door herdenken, herdenken door verbondenheid”.

Gastsprekers zijn prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld (historicus en hoogleraar aan de Tilburg University), de plaatselijke oorlogs- en bevrijdingskenner Robert Catsburg, Dasja Abresch en Ilja Bos van de Dorpsraad Welberg, (retired) captain Jason Watt van het South Alberta Light Horse Regiment uit Canada, wethouder Maurice Remery, en – last but not least – voorzitter Angelo Somers van de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg. Gespreksleider Willem-Jan Joachems leidt het seminar in goede banen en zal er zeker ook het publiek bij betrekken.

 

Herdenking

Na het seminar vindt, om 15.30 uur bij bevrijdingsmonument “De Klok” aan de Canadezenweg op Welberg, de traditionele herdenkingsbijeenkomst plaats waar iedereen van harte welkom is. Hierbij zijn onder anderen ook de Defence Attaché van de Canadese ambassade in Nederland, voorzitter Wim van de Donk van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, vice-voorzitter Wilma Dirken van Provinciale Staten van Noord-Brabant en vertegenwoordigers van het Royal Canadian Legion aanwezig.

 

Samen luiden

Burgemeester Van den Belt houdt zoals gebruikelijk een toespraak en legt namens de gemeente een krans bij het monument. Aan het einde van de ceremonie worden alle bezoekers in de gelegenheid gesteld om bloemen te leggen en zelf de bel te luiden. Dat gebeurt bovendien tegelijkertijd met het luiden van z’n broertje, de Liberty Bell in Edmonton, Canada. Eén van de momenten die deze herdenking op het “battlefield” van 1944 zo bijzonder maakt. Het geheel wordt omlijst met een aantal historische legervoertuigen zoals die hier indertijd zijn ingezet bij de Slag om Welberg, onderdeel van de Slag om de Schelde.

 

Meet&Greet

Het programma wordt na de herdenkingsplechtigheid afgesloten met een Meet & Greet voor alle belangstellenden in het Welbergse gemeenschapshuis De Vaert. Hierbij verzorgt Robert Catsburg doorlopend een lezing en worden ook unieke filmbeelden uit die tijd vertoond.

 

Praktische informatie

Iedereen is welkom om de herdenking en de lezing bij te wonen. Voor het seminar zijn in principe geen plaatsen meer beschikbaar. In verband met de verkeerssituatie en de beperkte parkeermogelijkheden ter plaatse is het verstandig om te voet of met de fiets naar de herdenking te komen. Wie met de auto komt, wordt gevraagd rekening te houden met het tijdelijk geldende eenrichtingsverkeer, uitsluitend via de Boomdijk naar de Canadezenweg te rijden en daar de aanwijzingen van de verkeersregelaars op te volgen.

 

Deel deze pagina

Niets missen?

Wil jij graag op de hoogte blijven van de feestactiviteiten? Schrijf je dan in voor de Jubileumnieuwsbrief! Deze zullen we regelmatig versturen om je alles te vertellen over aankomende activiteiten. Zo weet je zeker dat je niets mist!