KNAC

De KNAC is een van de partners en sponsoren van het Jubileumjaar 2022. De club voor autoliefhebbers wil laten zien dat Steenbergen een rijke historie heeft als vestingstad en knooppunt. ,,Met de auto kunnen mensen een gebied echt ervaren.”

Dat vertelt Leo Birza namens de KNAC. KNAC staat voor Koninklijke Nederlandse Automobiel Club en is een dochterorganisatie van de ANWB. ,,De KNAC is er voor alle autoliefhebbers. Veel leden hebben een oude auto, maar er zijn bijvoorbeeld ook leden met een cabrio. Ook hebben onze leden veel interesse in auto’s en volgen zij ontwikkelingen, zoals auto’s op waterstof, op de voet.”

Tijdens het Jubileumjaar is de KNAC vooral betrokken bij de vestingstedenroute op zaterdag 16 april. ,,De KNAC vindt het belangrijk dat mensen mobiel erfgoed kunnen zien en ervaren”, vertelt Leo. ,,Daarmee bedoelen we dat mensen bijvoorbeeld niet alleen naar het Louwmanmuseum moeten gaan, maar ook echt kunnen zien hoe een oud voertuig rijdt en dat zien in een context, zoals de vestingstedenroute.”

Op 16 april zullen namelijk zo’n vijftig vooroorlogse voertuigen de vestingstedenroute rijden van Heusden naar Steenbergen. Die route werd vorig jaar ontwikkeld en is ook te downloaden. ,,Er is veel vraag naar deze route. Mensen gaan nu meer op vakantie in eigen land en ontdekken hierdoor ook meer in de omgeving.”

Ook al is de KNAC vooral een club voor autoliefhebbers, dat is niet het enige waar het omdraait, stelt Leo. ,,We zetten ook ander mobiel erfgoed in de kijker. Er komen oude schepen en fietsen naar Steenbergen. We willen ook een oude tram door de stad laten rijden om de oude locaties van de vesting te laten zien. Zo kunnen bezoekers de hele dag mobiel erfgoed ervaren.”

De KNAC is dan wel geen Steenbergse vereniging, het Jubileumjaar past toch heel goed bij de club, legt Leo uit. ,, Steenbergen is een vestingstad, maar je ziet dat niet zo makkelijk. Met het mobiele erfgoed kun delen van de vestingstad laten zien, die dat verleden nog terughalen. Wat de KNAC vooral wil, is laten zien dat Steenbergen een rijke historie heeft als vestingstad en als knooppunt. En dat een bezoekje echt de moeite waard is, mede vanwege het ommeland. Gebieden ontdekken moet je met de auto doen!”