VNV

Steenbergen is een vestingstad en wil die geschiedenis steeds meer op de kaart zetten. Daarom is de stad aangesloten bij de Vereniging Nederlandse Vestingsteden (VNV), een van de partners van het Jubileumjaar.

De VNV zet zich in voor het behoud van de Nederlandse vestingsteden. De vereniging wil de vestingsteden met elkaar verbinden, zodat ze kunnen samenwerken en elkaar kunnen helpen. Zo vinden jaarlijks de Vestingstedendagen plaats, georganiseerd in en door een van de vestingsteden. Daar komen steevast vele duizenden bezoekers op af, die dan meer te weten komen over (de geschiedenis van) de stad.

Vestingstedenroute

De vereniging zal tijdens het Jubileumjaar vooral betrokken zijn bij de Vestingstedenroute van de Zuiderwaterlinie. Samen met de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) heeft de VNV deze route ontwikkeld.

Op zaterdag 16 april 2022 zal een bijzondere stoet van historische en zelfs vooroorlogse voertuigen de Vestingstedenroute  – of een deel daarvan – rijden. Hiermee wordt zowel de aandacht gevestigd op dit ‘erfgoed op wielen’ als op de vestingsteden waar zij langs komen.

De route start in Heusden en Steenbergen is het eindpunt van deze route. In Steenbergen zullen veel feestelijke activiteiten zijn. Naast oldtimers zijn er onder meer ook historische fietsen te bewonderen en meren er in de haven tientallen historische schepen aan. Een bijzonder spektakel!

Daarnaast is de vereniging betrokken bij de Vestingstedendag: een weekend vol geschiedenis! Op 16 en 17 april staat onze gemeente in het teken van cultuur-historie. Op zondag 17 april vinden allerlei activiteiten plaats in het kader van de geschiedenis en cultuur van de gemeente Steenbergen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan activiteiten rond de Zuiderwaterlinie, de vestingsteden en de forten. De activiteiten in dit weekend zetten onze mooie geschiedenis in de kijker.

Meer bekendheid

De Vestingstedenroute en de Vestingstedendag zijn goede voorbeelden van activiteiten, waarmee de VNV “haar” vestingsteden onder de aandacht brengt van het grote publiek. Zo kunnen bezoekers genieten van alle bezienswaardigheden en activiteiten die er plaatsvinden.  VNV werkt met veel enthousiasme mee aan dit evenement tijdens het Jubileumjaar. Zo hoopt de vereniging dat Steenbergen als vestingstad weer meer bekendheid krijgt.

Voor meer informatie over de Vestingstedenroute, die iedereen zelf ook nu al kan afleggen: www.vestingstedenroute.nl.