Cosun Beet Company

De suikerbiet en de gemeente Steenbergen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Juist daarom is Cosun Beet Company een van de hoofdsponsors van het Jubileumjaar. Het bedrijf is al zo’n honderd jaar in de gemeente gevestigd. ,,Er is veel contact met de gemeente en er zijn veel samenwerkingen.”

Het hoofdkantoor van Cosun Beet Company, tot vorig jaar nog Suiker Unie, is gevestigd in Dinteloord. ,,We hebben drie suikerfabrieken, in Dinteloord, Groningen en Duitsland. Daarnaast hebben we twee specialiteitenfabrieken, in Roosendaal en Puttershoek, waar suikerbieten worden omgezet naar onder andere poedersuiker, kiloverpakkingen kristalsuiker en stroop”, vertelt communicatiemanager Kim van der Vorst.

Groen gas

Wie in de supermarkt suiker van het merk Van Gilse koopt, koopt suiker van Cosun Beet Company. ,,Wij richten ons niet alleen op suiker en suikerspecialiteiten. Wij halen ook veel andere zaken uit de suikerbiet, zoals het groen gas waar onze trucks op rijden.” Ook is het bedrijf bezig met onderzoek naar hoe eiwitten uit bietenblad gehaald kunnen worden. ,,Zo hebben we een volwaardige verwerking van de suikerbiet.”

De verwerking gebeurt zo duurzaam mogelijk. ,,We zijn met investeringen bezig waarmee we uiteindelijk 40 tot 50% op gasgebruik besparen. Daarnaast hebben we grote plannen voor het opwekken van duurzame energie vooral op basis van onze eigen biomassa en zon.”

Herkenbaar

De verwerking van de helft van de Nederlandse suikerbieten gebeurt in Dinteloord. De suikerbiet en de gemeente Steenbergen horen eigenlijk gewoon bij elkaar, zegt Van der Vorst. ,,De bietenwagens, de bietengeur tijdens campagneperiode… Voor veel mensen in de gemeente is dat herkenbaar. Veel mensen hebben bij ons gewerkt of kennen wel iemand die dat heeft gedaan.”

Juist daarom besloot het bedrijf het Jubileumjaar te sponsoren. ,,Daarnaast gaan we kijken hoe we ons kunnen aansluiten bij de jubileumactiviteiten. Ik hoop dat we in het jubileumjaar weer rondleidingen in de fabriek kunnen geven. Die rondleidingen willen we dan een extra feestelijk tintje geven, net als de bietentocht. Zo kunnen we de suikerbiet, die ook in het logo zit van het Jubileumjaar, extra allure geven.”

Prachtige gemeente

Cosun Beet Company heeft al zin in het Jubileumjaar. ,,We vinden het goed dat Steenbergen zo extra op de kaart gezet wordt. 750 jaar Steenbergen en 25 jaar één gemeente, dat is echt iets om trots op te zijn. We zijn zelf ook trots om er onderdeel van uit te maken. We zitten hier al meer dan 100 jaar en we willen hier nog 100 jaar blijven. Het is een prachtige gemeente!”